VMK och Biometria fusioneras

Styrelserna i VMK (Virkesmätningskontroll) och Biometria har i december tagit beslut om att inleda en fusionsprocess av de båda föreningarna.  Sammanslagningen innebär att Biometria får det direkta ansvaret för styrning och uppföljning av mätningskvalitet samt ägarskapet av VIOL 3 som i dag ligger under VMK.

− Vi ser från Biometrias sida övervägande fördelar med fusionen. Att Biometria direkt ansvarar för styrning och uppföljning av mätningskvalitet räknar vi med kommer att leda till synergier i hela verksamheten, det gynnar alla parter, säger Anders Nilsson, styrelseordförande för Biometria.

− Fusionen innebär att de funktioner och rutiner som VMK utvecklat för att säkerställa en kvalitetssäkrad virkesmätning och redovisning nu byggs in i Biometria. Detta kommer att leda till administrativa förenklingar när det gäller att nå målet – kvalitetssäkrad virkesmätning, säger Lennart Rådström, styrelseordförande i VMK.

Skogsstyrelsen är Biometrias tillsynsmyndighet och ansvarar för det regelverk (Virkesmätningslagen) som ska följas. Biometria kommer att certifiera mätningsverksamheten enligt ISO9001, vilket ska förstärka det systematiska arbetssättet, så att regler och instruktioner följs. Genom att löpande publicera kvalitetsutfallet av mätningen till medlemmar och kunder på hemsidan vill Biometria även öka transparensen.

− Fusionen leder till att Biometria får direkt ägande av VIOL 3 vilket är logiskt då Biometria både utvecklar och ska driva systemet. Det kommer branschen till godo genom lägre kostnader, säger Anders Nilsson.

Fusionen beräknas vara klar under Q3 2022.

VMK var från 2001 en avdelning inom SDC. I samband med fusionen av VMF Syd, VMF Qbera, VMF Nord och SDC till Biometria inrättades VMK som en separat organisation för att typgodkänna utrustning för mätning samt i förekommande fall mätmetoder. VMK ansvarar även för att hantera begärda kontroller, granska mätande företag och auktorisera VMF Estonia och VMF Latvia.

Sedan fusionen till Biometria står VMK som ägare till redovisningssystemet VIOL 3 som utvecklas av Biometria för att ersätta nuvarande VIOL, systemet för redovisning av branschens virkesaffärer.

För mer information

Anders Nilsson, styrelseordförande Biometria
E-post: anders.nilsson@an-konsult.se
Tel: 070-666 19 15

Lennart Rådström, styrelseordförande VMK
E-post: lennart.rad@gmail.com
Tel: 070-518 85 50

Ingela Ekebro, VD Biometria
E-post: ingela.ekebro@biometria.se
Tel: 070-662 52 39

Håkan Rönnbäck, chef VMK
E-post: hakan@virkesmatningskontroll.se
Tel: 070-790 37 74

Lennart Rådström
Styrelseordförande VMK

Anders Nilsson
Styrelseordförande Biometria

14 Dec 14 Pressmeddelande