VIOL 3: Kundtestmiljön AT1 stängd för tillfällig utbyggnad av prestanda

Kundtestmiljön AT1 stänger den 30/4 kl. 16.00 och öppnas så snart som möjligt den 2/5, dock allra senast 08.00 den 3/5. Läs mer

Starttid 2024-04-30 kl. 16:00 Sluttid 2024-05-03 kl. 08:00

Imponerande transporteffektivitet i skogsbranschen

Biometria Labs har genomfört en spännande analys i samarbete med Creative Optimization. Testet syftar till att belysa möjligheterna att använda avancerad optimering i kombination med detaljerade transportdata för att skapa värdefulla nyckeltal för skogstransporternas effektivitet.

Beräkningarna gjordes av Biometria Labs med programvaran Woodflow Analyzer från Creative Optimization. Programvaran analyserar information om historiska transporter och utvärderar transporteffektiviteten genom att jämföra de verkliga transporterna med vad som hade varit optimalt vid den aktuella tidpunkten.

I testet analyserades alla leveranser av barrmassaved från skog till mottagningsplats under 2021 runt om i hela Sverige, totalt drygt 20 miljoner m3fub eller omkring 600 000 lastbilslass. Analysen visar att skogsnäringen genomförde transporterna med 95% transporteffektivitet.

− Logistikflödet är komplext då startpunkten ute i skogen ständigt förändras. Det är därför fantastiskt att se hur duktiga branschen är på transportplanering, säger Sven Jägbrant affärsutvecklare på Biometria.

Även om transporteffektiviteten redan är hög så finns det potential att effektivisera transportarbetet ytterligare, vilket bland annat skulle innebära mindre utsläpp av koldioxid. Kopplat till analysen utvecklades därför också en prototyp till ett uppföljningsverktyg, där företag enkelt kan jämföra sin transporteffektivitet över året med ett branschgenomsnitt.

− Det har varit oerhört spännande att se vad Woodflow Analyzer kan göra med de stora mängder transportdata som Biometria hanterar. Analysen har varit klockren i att visa nyttan av att kombinera stora datamängder med smarta modeller för att till exempel hitta viktiga nyckeltal, som transporteffektivitet, som kan följas över tid och användas i förbättrings- och benchmarkingsyfte. Vill man gräva vidare i resultaten för att exempelvis hitta orsaker och samband så går det givetvis att göra det, men bara att kunna räkna ut ett transporteffektivitetsindex är värdefullt. Det vore även intressant att jämföra olika sortiment och olika år med varandra. Vi skulle också vilja jämföra dessa resultat med resultat från andra branscher, säger Mikael Frisk CEO och grundare till Creative Optimization.

Både Biometria och Creative Optimization tycker att samarbetat har fungerat bra och fortsätter gärna i någon form. Något som känns extra intressant att titta på, är hur stor potentialen för optimala virkesbyten är i olika geografier.


Är du nyfiken på att höra mer om programvaran Woodflow Analyzer?

Kontakta Mikael Frisk på Creative Optimization via frisk@creativeoptimization.se

Är du intresserad av att veta mer om vad Biometria Labs jobbar med?

Barrmassaved på timmerbil
15 Dec 15 Nyheter