Biometria nominerad till Årets Digitala projekt

Biometria är en av finalisterna i Årets Digitala Projekt i CIO Awards 2022 med ASTA, AI-lösningen för att automatiskt bestämma virkestravars volym.

Projektet bygger vidare på en tidigare lösning som automatiskt kan detektera virkestravar i bilder och mäta virkestravarnas höjd och längd med hjälp av AI. Asta kombinerar den tidigare lösningen med data från skogsmaskiner och viktdata från fordonsvåg och bestämmer virkestravars volym. En lösning som därmed återanvänder information som fångats tidigare i värdekedjan på ett spännande sätt.

− Vi är otroligt stolta över att gå till final med andra så imponerande bidrag. Det är mycket roligt att det vi gör för svensk skogsnäring uppmärksammas, säger Tanja Keisu som är ansvarig för Biometria Labs.

Lösningen är utvecklad tillsammans med Forefront Consulting i samarbete med Microsoft och är ett mycket viktigt steg i automatiseringen av virkesmätning vid Biometrias anläggningar för fjärrmätning. Lösningen bygger delvis på resultaten från ett forskningssamarbete mellan Mittuniversitetet, Universitetet i Salerno och Biometria som pågick under 2018/2019.

Under 2020 utvecklades lösningen. I mars 2021 gick den sedan vidare till en utvärderingsfas och kördes i parallell drift med ordinarie mätning. Mellan hösten 2021 och våren 2022 typgodkändes ASTA för sex olika sortiment vilket innebar att metoden fick användas i skarp drift för dessa sortiment. Under våren 2022 gick lösningen i skarp drift och nu pågår en succesiv utrullning.

− Det har varit en fantastisk resa att gå från idé, till utveckling, vidare till utvärdering och slutligen se lösningen nå marknaden och skapa värde för våra kunder, säger Sven Jägbrant, affärsutvecklare på Biometria Labs.

Finalen i CIO Awards går av stapeln den 12 december på Berns Salonger i Stockholm.

16 Sep 16 Nyheter