Från stukyxa och penna till AI och IoT – nya möjligheter för svensk skogsnäring

Utan skogen stannar Sverige. Den är vår viktigaste naturresurs och ger råvaror som blir allt från möbler och hus till förpackningar och energi. Men för att skogsnäringen ska kunna fungera krävs det att den som säljer och den som köper virke ska bli nöjda. Biometria är verksam genom hela kedjan från skog till industri. Som oberoende part mäter företaget nästan allt virke som skördas i Sverige.

Vid 1800-talets slut gick virkesmätarna i landet omkring i skogen med papper, penna och så kallad stukyxa för att det timmer som skördats och flottats till sågverk skulle kunna identifieras och mätas. I dag används artificiell intelligens många gånger för att göra samma jobb och i framtiden väntar sannolikt mer hållbara och avancerade tjänster.

– Virkesmätningen i Sverige är en tjänst som vi är ganska ensamma om och som växt fram under lång tid. Det är en tjänst som är föränderlig, inte minst för att den till stor del kommer att kunna dra än mer nytta av digitaliseringen i framtiden. Det som dock är konstant är att alla gynnas av att det finns någon som är opartisk och ser till att alla inblandade i en virkesaffär blir rättvist behandlade. Våra 600 virkesmätare är med all sin yrkeskunskap otroligt viktiga för oss. Deras kunskap ihop med den digitala utvecklingen är spännande att vara mitt i, säger Ulrika Sten, kommunikations- och hållbarhetschef på Biometria, en branschförening med drygt 280 medlemmar.

Effektiviserar virkesmätningen

Biometrias betydelse för svensk skogsnäring kan inte överdrivas. De flesta skogsaffärer som görs i Sverige hanteras på något sätt av Biometria som under årens lopp samlat på sig enorma mängder kvalitetssäkrade data om skogarna och virket från norr till söder. I denna data finns det, bland mycket annat, uppgifter om var ett träd har växt och kvaliteten på virket. Detta är värdefull och mycket användbar data.

– Genom innovation och tekniska framsteg automatiseras och effektiviseras virkesmätningen mer och mer. Vi ser stora möjligheter framåt för branschen tack vare den data som finns. Vi kommer att kunna utveckla tjänster som vi i dag knappt kan föreställa oss. Det kan till exempel handla om att använda AI för analyser och optimeringar vid avverkning och transporter, säger Ulrika Sten.

Mer hållbara transporter

Ett exempel på en tjänst som finns är Krönt Vägval, ett egenutvecklat system som ger transportören information om den mest effektiva tillgängliga rutten vilket i sin tur ofta minskar utsläppen. Utöver ruttförslag beräknar Krönt Vägval in andra faktorer, till exempel att virkestransporten inte ska passera förbi exempelvis en skola, vilket kan göra rutten längre, men mer rimlig.

– Krönt Vägval levererar förslag på vägar och ruttning som är anpassade för skogsbranschens transporter utifrån vägnätets egenskaper. Genom att motverka bomkörningar och reducera vägslitage finns det stora vinster att göra för att till exempel minska utsläppen. Därtill är webbtjänsten en integrationstjänst som gör att du också kan ladda hem och presentera avstånd och vägval i det egna verksamhetssystemet, säger Ulrika Sten och fortsätter:

– Skogsindustrins växthusgasutsläpp av transporter är omfattande, men tack vare vår position i näringen och vår enorma tillgång på data kan vi göra skillnad med förhållandevis små medel.

Driver skogsinnovationer

Biometria Labs är en avdelning på Biometria som har som uppgift att utmana branschen genom att utveckla nya lösningar och testa ny teknik. Detta sker kontinuerligt tillsammans med forskningsinstitut, högskolor och andra intressenter.

– Det är viktigt för oss att göra vad vi kan för att driva utvecklingen åt rätt håll. Genom våra lösningar och vår löpande teknikutveckling hjälper vi våra kunder med deras dagliga utmaningar och att uppfylla lagkrav och direktiv. Med hjälp av Biometrias branschgemensamma system VIOL (virke online) går det att säkerställa många av kraven i Hållbarhetslagen samt göra det på ett kostnadseffektivt sätt. Till våra biobränslekunder som ansöker om frivilligt hållbarhetsbesked för fasta biobränslen hos Energimyndigheten erbjuder vi på Biometria rådgivning och framtagande av kontrollsystem. På så sätt säkerställs att de fasta biobränslena som hanteras är hållbara, säger Ulrika Sten.

VIOL ger användare tillgång till funktioner som underlättar redovisning och administration för alla parter inom skogsnäringen. Just nu väntar branschen på nästa generations system, VIOL 3 som utvecklas av Biometria.

– En stor omställning med VIOL 3 är att vi går över till "molnet". Enligt beräkningar som Microsoft gjort 2018 är deras molnlösning upp till 93 % mer energieffektiv och upp till 98 % mer koldioxideffektiv jämfört med lagring på plats. Givet våra stora datamängder är den transformationen viktig. Med VIOL 3 kan vi erbjuda en framtidssäkrad plattform med större flexibilitet och som erbjuder realtidskommunikation mellan olika användare. VIOL 3 ska täcka samtliga affärer i drift och vara robust och skalbar över tid. På lång sikt ser vi möjligheterna att med hjälp av VIOL 3 kunna utveckla nya applikationer och tjänster som gör industrin än mer hållbar, säger Ulrika Sten och fortsätter:

– Med stora mängder data, forskning och AI driver vi utvecklingen av digitala mätningar för att skapa nya värden som effektiviserar skogsnäringen. Vår vision är en uppkopplad skog med oändliga affärsmöjligheter och vi är på väg dit.

– Vi ser fram emot att vara en del av att driva den här spännande utvecklingen och fortsätta finnas för att stötta våra medlemmar och kunder mot en långsiktigt hållbar industri.

23 Okt 23 Nyheter