VIOL 3: Kundtestmiljön AT1 stängd för tillfällig utbyggnad av prestanda

Kundtestmiljön AT1 stänger den 30/4 kl. 16.00 och öppnas så snart som möjligt den 2/5, dock allra senast 08.00 den 3/5. Läs mer

Starttid 2024-04-30 kl. 16:00 Sluttid 2024-05-03 kl. 08:00

Framtidens virkesmätning - ny rapport

Hur virkesmätningen kan komma att se ut om 10 år är något som bland andra Lars Björklund, affärsutvecklare på Strategisk utveckling, det senaste året arbetat med. Resultatet finns att finna i visionsrapporten ”Vart är vi på väg? – Biometrias vision för virkesmätning i Sverige 2033”. Bakgrunden är behovet att förstå hur framtidens virkesmätning kan utvecklas och rapporten ger en omfattande bild av en tänkbar framtida utveckling.

– Syftet med rapporten har varit att analysera virkesmätningens historiska utveckling samt teckna en bred vision för virkesmätningen i Sverige som sträcker sig 10 år framåt i tiden. Arbetet har inneburit bland annat workshops med medarbetare och intervjuer med bland annat medlemmar, kunder och forskare.

Den gedigna rapporten visar att digitalisering, datadelning, helautomatisering och fjärrmätning kommer att spela stor roll i framtidens virkesmätning. Den modell vi har i Sverige med Biometria som informationsnav och länken mellan skog och industri tror vi fortsatt är viktigt, även på lång sikt.

Enligt Lars kan virkesmätningen delas in i tre epoker, och vi har nu klivit in i den tredje:

  1. Den första epoken – mätning i skog och vid flottleder
  2. Den andra epoken – mekanisering och mätning vid industri
  3. Den nya epoken – obruten informationskedja och automatisk mätning.

Det konstateras också att förtroende förblir ett av Biometrias viktigaste erbjudande, tjänster och analyser blir allt värdefullare och mätningen kan genomföras till lägre kostnad.

– Virket kommer att kunna mätas i varje hanteringsmoment i systemet. Från den stående skogen till kund i en obruten informationskedja. Vi kommer att få se ökade datamängder från fler datakällor, till exempel kommer en skördare kunna mäta mer och ge ytterligare information om virket. Och genom det skapas bättre underlag för affärer, säger Lars.

Har du frågor, tankar och idéer om innehållet, kontakta gärna Lars Björklund, affärsutvecklare eller Mats W Johansson, chef Strategisk utveckling.

 

Här kan du läsa rapporten i sin helhet

18 Dec 18 Nyheter