Falu Energi - Upplevelser, lärdomar och tips inför Go Live

Arbetet med VIOL 3 pågår för fullt, och Falu Energi är en av aktörerna som förbereder sig inför övergången. Hur ser de på förändringen, vilka fördelar ser de med det nya systemet, och vilka tips har de till andra i branschen?

Hur länge har ni hållit på med förberedelser för VIOL 3?
Vi drog i gång arbetet vid årsskiftet 2023/2024.

Berätta mer, vad är det ni har gjort?
Vi är en liten del av Skogssverige. Som slutkund av biobränsle har vi följt Lärostig Energi som Biometria har tagit fram. Det är en karta över vilka utbildningar som är anpassade för vår del av skogsbranschen.

Vad är din upplevelse av VIOL 3 så här långt?
VIOL 3 är mer intuitivt att använda och antalet koder man behöver är färre. Som fjärrvärmebolag hade vi gärna sett ett ännu enklare system, många funktioner är onödiga för oss, men vi förstår samtidigt att andra i biobränsleleveranskedjan behöver dem.

Vad är största skillnaden mot hur ni har jobbat tidigare?
Det egentligen ingen skillnad, vi kommer använda VIOL 3 på samma sätt som VIOL 2. Vi har inte testat klart Mätplatssystemet MPS men det verkar enklare än Doris. Vi kommer eventuellt sakna mallfunktionerna i dagens mätplatsstöd.

Vilka utmaningar ser du inför Go Live?
Mardrömmen för oss är att lastbilschaufförerna inte lärt sig registrera i det nya mätplatsstödet eller att leverantörerna inte har fungerande avtalsobjekt inlagda. Vi har en obemannad våg vilket gör att vi är i händerna på åkerier och leverantörer och att de gjort sina förberedelser.

Vilka vinster ser du med VIOL 3?
Det blir toppen att alla åkerier kan registrera klart all data redan vid lastning och bara har vikt, torrhaltsprov och m3fubmätning kvar när de kommer till vår våg. Det innebär att registreringskrångel kommer minska betydligt eftersom åkarna har hela transporten på sig att få korrekta uppgifter från sin transportledning. Det är också positivt att åkerierna själva ska lägga in sina lastbilar centralt i systemet.

Vad är ert största fokus just nu för att lyckas med Go Live?
Att lyckas med hela kedjan från kontrakt till registrerad mätning i testmiljön och sedan uppdatera våra interna instruktioner så vi kan sätta upp det likadant i produktionsmiljön. Vi har lyckats med en mätning hela vägen, nu är målet att lyckas med alla typer.

8. När beräknar ni vara klara?
Den sista februari ska vi ska vara klara och 100 procent av datan ska vara överflyttad. Vi kommer utbilda driften internt nära inpå att övergången sker. Vi vill vara redo i god tid inför biobränsleinköpssäsongen som dessvärre sammanfaller med Go Live-perioden.

Sven Lees, Råvaruansvarig Falu Energi