En utvecklingsprocess för tydlig prioritering utifrån behov

Biometria har under en tid arbetat med att ta fram en utvecklingsprocess för att kartlägga hur utveckling ska ske både kortsiktigt samt långsiktigt.

Att ha en bra utvecklingsprocess ger oss en tydlig riktning i hur vårt utvecklingsarbete ska prioriteras och genomföras och är ett otroligt viktigt verktyg för oss i vårt framtida innovationsarbete där vi lägger fokus på branschnytta, säger Ingela Ekebro, vd på Biometria.

Utvecklingsprocessen är framtagen på ett sådant sätt att arbetet kommer bli mer behovsstyrt och proaktivt.

– Vi har tagit fram utvecklingsprocessen eftersom Biometria har en begränsad kapacitet som vi behöver utnyttja på ett optimalt sätt. Vi behöver säkerställa och skapa maximal nytta både för branschen och för Biometria, säger Frans Kockum, chef för tjänsteutveckling på Biometria.

Han berättar att Biometria har befunnit sig i en lång utvecklingsprocess av VIOL 3 och nu kommer fokus att skifta något.

– Nu befinner sig Biometria i ett läge där färdigställandet av VIOL 3 har varit högst prioriterat. Vi går efter Go Live av VIOL 3 in en fas där vi ska identifiera och prioritera stabiliserande åtgärder där behovet är som störst. Till detta tar vi hjälp av en bra process som möjliggör att vi kan prioritera utveckling utifrån flera aspekter. Vi har en jättebra start och kommer aktivt att arbeta med att lägga till fler moment som trimmar in oss till att bli ännu bättre, säger han.

IT-avdelningen på Biometria har varit en central del i den långa utvecklingsprocess som pågått i och med VIOL 3. Pierre Byström, produktområdeschef övergripande styrning och planering inom Biometrias IT-avdelning, berättar att man som avdelning går in i en ny fas.

– Förutom det uppenbara i att vi gällande VIOL 3 går från en lång utvecklingsperiod till att fokusera på att säkerställa en stabil drift för plattformen, har vi också som avdelning haft ett behov av att organisera oss i hur arbetet framåt ska ske, säger han och fortsätter:

– Utvecklingsprocessen och dess ramverk är en otroligt viktig grundpelare i vårt fortsatta arbete och hur prioritering ska ske, säger han. 

 

Tanja Keisu, chef för innovation och strategiska projekt, fyller i:

– Under de år som utvecklingsarbetet av VIOL 3 har pågått har även Biometria bildats, så det finns inte ett gemensamt arbetssätt utan flera, därför behövdes en nulägesanalys var vi står just nu och var vi ska framåt, säger hon.

 

Beatrice Yxhammar, verksamhetsutvecklare på marknadsavdelningen håller med och menar att processen är något som ska utvecklas över tid.

– Vi har en tydlig bild av vad vi vill uppnå med utvecklingsprocessen, men i dagsläget finns inte alla detaljer på plats. Vi har en bra grund och nu ska vi fortsätta att titta på hur vi adderar moment, utvärderar effekter och om vi behöver kalibrera om oss, säger hon.

När det gäller utvecklingsprocessen på lång sikt betonar Tanja att det är viktigt med proaktivitet och att Biometria vill överträffa kundernas förväntan.

– Detta bygger på att vi förändrar vårt tankesätt och tänker behov före lösning, detta behöver kombineras med att vi internt vässar vår innovativa förmåga, alltså vår förmåga att bli mer kreativa i framtagandet av olika lösningar, säger hon och fortsätter:

– Vi har lyxen att idéerna alltid kommer vara fler än kapaciteten att förverkliga och då behövs också ett sätt att prioritera som genomsyras av tydliga bedömningar samt långsiktiga mål och strategier. Vi siktar på att bli katalysatorn för hela branschen när det gäller innovation, det betyder inte att Biometria själv behöver tillhandahålla alla lösningar, men vi vill hjälpa till att skapa bra samarbeten mellan olika aktörer i branschen, menar Tanja.

Frans Kockum, chef för tjänsteutveckling

Pierre Byström, produktområdeschef övergripande styrning och planering

Tanja Keisu, chef för innovation och strategiska projekt

Beatrice Yxhammar, verksamhetsutvecklare på marknadsavdelningen

Grunden i den förändrade utvecklingsprocessen är framför allt hur behovsidentifieringen kommer att se ut och att nyttan med olika behov ska stå mer i centrum och vara en kritisk punkt för om ett utvecklingsarbete ska genomföras eller inte.

– Nu ska vi fokusera på behov före lösning och göra tydliga bedömningar, bland annat utifrån våra tjänstestrategier, branschnytta och lönsamhet. Vi eftersträvar även att arbeta mer tvärfunktionellt i hela organisationen, olika kompetenser kan bidra till innovativ förmåga och prioritering och att vi kan utmana varandra. Det behöver inte vara ”utanför boxen” men vi kan utvidga boxen tillsammans och åstadkomma något större, säger Tanja.

Frans håller med och fyller i:
– En avvägning behöver alltid göras mellan nytta, hur branschen utvecklas av att genomföra något samt den interna lönsamheten för utvecklingen. Detta behöver vi genomföra för varje behov som identifieras, menar han och fortsätter:

– Alla förbättringsförslag som har kommit från arbetet med VIOL 3 kommer att gå igenom och hanteras genom den nya utvecklingsprocessen. Vi har skjutit på icke-kritiska aktiviteter för VIOL 3 till efter Go Live och det är en prioritering som har varit nödvändig. Vi kommer återkomma med hur vi kommer prioritera dessa förbättringsförslag på en övergripande nivå. Vissa av dessa förbättringsförslag kommer ha karaktären av nya och stora förändringar av våra tjänster, andra ha karaktären av användbarhet och prestanda.

 

Beatrice fortsätter:

– VIOL 3 har nästan blivit ett samlingsbegrepp och ibland låter det som att det är en och samma tjänst, när det i verkligheten är ett paraply för väldigt många olika tjänster som Biometria erbjuder.  Fokus kommer att vara på att utveckla mot branschens behov tillsammans med våra kunder, oavsett om det är inom ramarna för VIOL 3 eller annan utveckling, påpekar hon.

Biometrias tjänstestrategier ska ligga till grund för alla beslut om utveckling. De är ett verktyg för prioritering i utvecklingsprocessen.

– Det är jätteviktigt att tjänstestrategierna hänger ihop med den långsiktiga strategin för hela Biometria. I takt med att den övergripande strategin utvecklas kommer tjänstestrategierna att följa den, säger Frans.

Att Biometria ska ta mer kontroll över den egna utvecklingen genom tjänstestrategierna och utvecklingsprocessen är en central del av det framtida arbetssättet.

– En strategi ger inte alla svar men det är en kompass och en riktning för att navigera. Vår övergripande företagsstrategi är själva ramverket för både utvecklingsprocessen och tjänstestrategierna och grunden för våra prioriteringar, men vi behöver också ha flexibiliteten för att matcha en föränderlig värld, där omvärldsbevakning och omvärldsanalys är centrala för att vi ska kunna vara lyhörda för omvärldens behov, avslutar Tanja.

Vid eventuella frågor, kontakta gärna Tanja Keisu, chef Innovation och strategiska projekt.

16 Apr 16