Driftstörning i att ladda vissa BI-rapporter VIOL 3 (AT1)

Just nu upplever vi störningar vid laddning av vissa BI-rapporter. Felsökning pågår Läs mer

Starttid 2024-05-08 kl. 17:00

Kompletterande form av begärd kontroll

Tjänsten Begärd kontroll möjliggör för aktörer att reklamera mätning av en virkesleverans, vanligtvis avskild genom ett redovisningsnummer, där Biometria är mätande företag.

Den 2 oktober inför Biometria en kompletterande form av begärd kontroll, ”efterhandskontroll”, för leveranser som ska stockmätas.

Vid förvägskontroller kontrollmäts sågtimmerstockars diametermått under bark, utan att barken får skadas. Detta görs för att inte ordinarie virkesmätare ska få kännedom om att leveransen kontrollmätts. Det är dock svårt att mäta diameter under bark med riktigt hög noggrannhet utan att skada barken. Problemet gäller främst rotmåttet och har ökat i omfattning i och med införandet av mätramsfub, d.v.s. fastvolymmätning som ersatt användande av toppformtals-matris.

Vid efterhandskontroller kontrollmäts sågtimmerstockars diametermått också under bark, men då efter att stocken barkats på måttställena. Diametern under bark kan därmed mätas med än högre noggrannhet.

För att få en bättre volymbestämning av en specifik leverans går det därför från och med den 2 oktober att begära kontrollmätning i förväg eller i samband med avlämning (”efterhandskontroll”). Utifrån hur viktig en riktigt hög precision för volym under bark är i förhållande till att virkesmätaren är ovetande, väljer begärande part vilken av modellerna hen vill använda.

Mer info

Läs mer om begärda kontroller på: https://www.biometria.se/tjaenster/kontroll-och-revision/begaerd-kontroll/.

Där hittar du också det uppdaterade styrande dokumentet: ”Biometrias kontroll av virkesmätning”.

Begäran

Begäran om kontroll görs här. 

02 Okt 02