VIOL 3: Kundtestmiljön AT1 stängd för tillfällig utbyggnad av prestanda

Kundtestmiljön AT1 stänger den 30/4 kl. 16.00 och öppnas så snart som möjligt den 2/5, dock allra senast 08.00 den 3/5. Läs mer

Starttid 2024-04-30 kl. 16:00 Sluttid 2024-05-03 kl. 08:00

5 snabba frågor till Pernilla Jansson

Pernilla Jansson är hållbarhetsspecialist på Biometria.

Vi har ställt några snabba frågor till henne om den kommande lagstiftningen inom hållbarhetsområdet och hur Biometria jobbar med det.

Vad är CSRD?

– CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive och är ett EU-direktiv som syftar till att öka information, transparens och jämförbarhet i företagens hållbarhetsrapportering avseende miljö, socialt ansvar och företagsstyrning.

– Direktivet är en del i att nå målen i EU:s gröna giv och innebär att rapportering ska ske enligt ESRS (European sustainabilty reporting standards). I förlängningen kommer direktivet att påverka Årsredovisningslagens krav på hållbarhetsrapportering.

Omfattas Biometria av det nya EU-direktivet?

– Vi omfattas inte ännu av CSRD eftersom det rullas ut successivt, men vi ser att det kommer att omfatta flertalet av våra kunder redan från 2024. Det är en tydlig trend där hållbarhetskrav generellt ökar både med ny lagstiftning och nya kund- och leverantörskrav.

På vilket sätt jobbar Biometria med EU-direktivet?

– Vi arbetar med att öka kunskapen om direktivet och har under hösten 2023 genomfört en dubbel väsentlighetsanalys. Detta som en del i att börja förbereda oss för dessa kommande krav. 

Så vad är då en dubbel väsentlighetsanalys?

– CSRD kräver att ett företag gör en dubbel väsentlighetsanalys vilket handlar om att identifiera och bedöma de områden där ett företag har en betydande hållbarhetspåverkan på sin omvärld.

– Påverkan kan vara antingen positiv eller negativ eller både och. Med dubbel menas, enkelt förklarat, hur företaget påverkar sin omgivning och hur omgivningen påverkar företaget ur ett hållbarhetsperspektiv. Att göra väsentlighetsanalysen enligt kraven för det nya EU-direktivet ger oss flera fördelar, vi blir mer proaktiva själva och är väl insatta i lagkrav som påverkar våra kunder.

Vad händer därefter?

Resultatet från väsentlighetsanalysen kommer att vara grunden för rekommendationer hur Biometria kan skapa långsiktighet i hållbarhetsarbetet. Och dessutom kommer den att stötta oss i hållbarhetsrapporteringen.

 

19 Mar 19 Nyheter