VIOL 3: Kundtestmiljön AT1 stängd för tillfällig utbyggnad av prestanda

Kundtestmiljön AT1 stänger den 30/4 kl. 16.00 och öppnas så snart som möjligt den 2/5, dock allra senast 08.00 den 3/5. Läs mer

Starttid 2024-04-30 kl. 16:00 Sluttid 2024-05-03 kl. 08:00

Ekeryds trä är riggat för framtiden

Redan 1945 startade Leif Nilssons pappa det småländska sågverket som har drivits av familjen sedan dess. Nu har Leif bestämt sig för att göra några stora förändringar och ta ett rejält steg in i framtiden. Med hjälp av en ny mätrigg från Biometria och några andra investeringar i verksamheten är siktet inställt på en rejäl expansion.

Ekeryds såg ligger mitt i tall- och granskogen några mil inåt landet öster om Halmstad och Laholmsbukten, strax norr om Markaryd och cirka tre mil sydväst om Ljungby. För inte så länge sedan var sågen en av elva i den senare kommunen, nu är den ensam kvar. Sedan tio år tillbaka är Leif Nilsson ensam ägare till verksamhet, även om hans bror och båda barn också är involverade i verksamheten.

Skog för hela slanten

Varje år passerar cirka 25 000 kubikmeter timmer genom sågen, främst för den svenska byggvarumarknaden men även en mindre del som går på export.

– Det handlar om konstruktionsvirke, fint trä av bra kvalitet, säger Leif Nilsson som har jobbat på sågen i hela sitt liv och som trots att han närmar sig sextio känner sig långt ifrån pensionsmässig.

– Jag och min bror, som tidigare också var delägare, har ju levt för detta sedan vi var små. Det är något som pågår dygnet runt. Jag har bara varit på semester en gång och det var en helg på Liseberg. Annars har det varit skogen för hela slanten.

När vi träffar honom håller Leif precis på att installera de sista delarna på sin nya mätrigg som han är väldigt ivrig att få i gång. Det är lamporna och de sista kamerorna som ska upp, sedan är det bara att börja mäta.

Helt ny upplevelse

– Vi har haft stockmätning i många år. Vi hyrde dator och en handenhet och mätte stock för stock. Det var gamla grejer och företaget vi hyrde av ville till slut inte längre underhålla enheterna. Det blev helt enkelt för dyrt. Vi körde med detta så länge vi kunde och därefter gick vi över till travmätning på planen. Stockarna kom i två olika längder och sedan lade vi upp dem var för sig. Det fungerade hyfsat men tog för mycket plats, säger Leif Nilsson. 

Allt ändrades en dag när han var för något år sedan ute med sin lastbil för att leverera massa till Nymölla bruk och för första gången fick syn på en bildmätrigg. Det var en helt ny upplevelse för honom.

– Man kör bara rakt igenom den och sedan får man gå in i en bod för att godkänna bilder. Det var väldigt fräckt, säger Leif Nilsson. 

Mätrigg à la Biometria

Mätramen som väckte Leifs intresse visade sig dock tyvärr vara på tok för dyr för Ekeryds sågs omsättning. Leif försökte få med några andra företagare på tåget så att de kunde dela på kostnaderna, dock utan att lyckas.

Hoppet väcktes dock till liv igen när han fick höra talas om den mätrigg som Biometria har tagit fram. Efter att ha kollat in en som finns i Falköping bestämde han sig för att slå till. Och nu står riggen där på Ekeryds såg. Fullt installerad efter cirka två veckor kommer det att handla om fjorton kameror och tio skarpa lampor som riktas mot fordonet som körs in mellan stolparna med sin last.
– Sedan tar mätningen cirka tio–femton minuter, säger Leif.

110 procents ökning

Han berättar att övergången från stock- och travmätning till att arbeta med en mätrigg är helt sömlös. Det krävs ingenting mer än att man får upp riggen och att Biometria kommer på besök för att rikta in kameror, koppla upp riggen mot nätverket och kalibrerar den. Sedan är det bara att köra. 

– Jag var ju tvungen att göra något för att effektivisera min verksamhet och nu ökar flexibiliteten med 110 procent. Nu går det att mäta dygnet runt, på natten, på helger, när väglaget är som bäst. Och det behövs inte att det kommer någon mätare, allt sker automatiskt här och mätningen sköts från Biometrias fjärrmätningscentraler i Varberg och Sundsvall. Dessutom får vi ett fotobevis på mätningen, säger Leif.

Vad säger chaufförerna om den här förändringen då? Enligt Leif välkomnar de som han berättat det för med öppna armar.

– De gillar att planeringen blir så mycket lättare. Vägarna är exempelvis ett svårt kapitel. Vädret har ju förändrat sig jämfört med förr så det blir höst och vinter om vartannat. Det gör att vi har tio tjällossningar per år, vilket påverkar framkomligheten. Nu kommer de i stället kunna köra hit för mätning när de vill och när det passar bäst, säger han.

Rejält ansiktslyft

Sist men inte minst, berättar Leif att han dessutom investerat i en bättre råsortering för färdiga plankor och bräder samt köpt flera torkkammare. Tillsammans med den nya mätriggen kommer detta att ge sågen en rejäl ansiktslyftning.

– Min bedömning är att allt detta gör så vi kan öka mellan trettio och fyrtio procent när det gäller volymen av sågade varor, säger Leif.

Sammanfattningsvis kan man lugnt säga att han är nöjd med sin nya mätrigg och inte minst hur kontakten med Biometria har varit. På en skala mellan ett och tio blir hans bedömning en given elva. Vi får se om upplevelsen håller i sig. Vi kommer nämligen göra ett återbesök hos Leif och Ekeryds trä om cirka ett halvår.

06 Mar 06 Nyheter