VIOL 3: Kundtestmiljön AT1 stängd för tillfällig utbyggnad av prestanda

Kundtestmiljön AT1 stänger den 30/4 kl. 16.00 och öppnas så snart som möjligt den 2/5, dock allra senast 08.00 den 3/5. Läs mer

Starttid 2024-04-30 kl. 16:00 Sluttid 2024-05-03 kl. 08:00

5 snabba frågor till Tillverkningschef VIOL 3 Petter Widén

Vem är du?

Jag är en 36-åring som bor på Södermalm i Stockholm med min sambo Magdalena och våra två döttrar Emma och Alicia (som är 1 resp. 4 år), så det är full fart där hemma. Jättehärligt! Sport och friluftsaktiviteter är mitt största intresse, att tillsammans med familjen komma ut och röra på sig i skog och mark. Mitt största fritidsintresse är skidåkning, helst friåkning och offpist. Tidigare var det skidresor över världen men nu blir det mestadels de svenska fjällen med familjen och barnen. Vi har stuga i Funäsdalsfjällen och vi försöker vara där så mycket det går. Jag jagar gärna, ripjakt är en favorit. Har planer på att skaffa hund i framtiden men just nu förlitar jag mig på mina jaktkamrater som har hund.

Jag har en civilingenjörsutbildning från industriell ekonomi i botten, efter examen började jag jobba på ett företag som heter BearingPoint och då lärde jag mig mycket som en konsult behöver kunna. Efter det gick jag vidare till Serendipity där jag var med och drev deras konsultverksamhet. De senaste fem-sex åren har jag jobbat som IT- och managementkonsult från eget bolag, Storvigeln. Branschmässigt har jag jobbat väldigt brett, allt ifrån sjukvård, flygbranschen till detaljhandel och bygg. Den röda tråden har varit att driva verksamhetsprojekt med tydlig koppling till IT och digitalisering.

Du tillträdde som Tillverkningschef den 1/2, vad är dina tankar om ditt kommande uppdrag?

Jag tycker att det är jättespännande att få komma in i VIOL 3-programmet och på Biometria. Det jag gillar med VIOL 3 är hur det kommer förändra, effektivisera och modernisera skogsbranschen. Och att man kan se en tydlig koppling till de mervärden som kommer skapas för kundföretagen. Jag tycker det är kul att jobba med sådana projekt – där man ser ett tydligt syfte och ett tydligt värdeskapande i det som görs. Biometria har ju ca 600 kundföretag så det är stort och komplext med alla beroenden som finns och allt kommer inte att komma med i version 1.0 av VIOL 3, men det kommer att bli väldigt bra över tid.

Du är helt ny i skogsbranschen, hur ska du hantera det?

Först och främst gillar jag att sätta mig in i nya branscher och industrier, det är väldigt roligt. Att förstå värdekedjan, affärslogiken och hur den här branschen funkar är något jag går igång på. Jag har börjat läsa in mig på en del material och det har gett mig en god förståelse för programmet och branschen. Det finns en fantastisk erfarenhet och kompetens i medarbetare runt omkring mig och det kommer jag använda.

Vilka är dina styrkor som ledare?

Att skapa tillit i teamet, coacha och vara behjälplig när det behövs. Jag tror att det är det bästa sättet att både få medarbetarna att växa i sina roller och också att få projekt att leverera. Att vara närvarande när det behövs helt enkelt. Jag försöker också definiera och delegera uppgifter på ett så tydligt sätt som det går eftersom det skapar tydlighet i vem som ska göra vad och när det ska göras vilket skapar de bästa förutsättningarna för alla i teamet och i projektet. Jag är också bra på att skapa engagemang och en ”kan-göra-känsla” som är viktigt när det blir motigt, vilket det blir i alla projekt till och från.   

Vilket är ditt favoritträd och varför?

På rak arm har jag ingen favorit, men vid närmare eftertanke så är det nog fjällbjörken. Jag gillar miljön där fjällbjörken växer – att få åka lite lössnöåkning i björkskog i fjällen eller jaga ripa längs med trädlinjen på kalfjället. Fjällbjörkar är motståndskraftiga och sega och klarar nästan allt!

03 Feb 03 Nyheter VIOL 3