VIOL 3: Kundtestmiljön AT1 stängd för tillfällig utbyggnad av prestanda

Kundtestmiljön AT1 stänger den 30/4 kl. 16.00 och öppnas så snart som möjligt den 2/5, dock allra senast 08.00 den 3/5. Läs mer

Starttid 2024-04-30 kl. 16:00 Sluttid 2024-05-03 kl. 08:00

Visning av externa buggar på Biometria.se

Före PI16 upplevde de som rapporterat in buggar till VIOL 3-programmet att de hade dålig insyn för uppföljning, och efter att de rapporterat in defekter som konstaterats vara buggar upphörde vetskapen om att den skulle rättas. samt när. Det fanns ett par olika sätt som användes för återkoppling, men inte på ett strukturerat sätt.

Som ett led i förbättring så togs en BI–rapport fram för VIOL 3 1.0-planen och den BI-rapporten fungerade mellan PI16 och PI25 och gav en möjlighet att följa olika buggars status och dess Pre Release Notes.
Denna BI-rapport är dock inte förvaltningsbar efter PI25 samt har nu slutat att fungera. Den hade även andra brister, där det upplevdes svårt att se när en bugg skulle levereras. Behovet av insyn kvarstår dock.​

Biometria hanterar buggar i det interna forumet CCB Buggar som har genomgång på tisdagar och torsdagar.

 

Från och med vecka 18 kommer vi att starta arbetet med att visa buggar som Kända fel på biometria.se

Det som kommer att visas är:

  • Rubrik för buggen

  • Release Notes; ”Just nu fungerar det inte att…”, inklusive information om det är inrapporterat av kund eller internt från Biometria, samt ID på defekten när det rapporteras in från kund via Inkomna ärenden.

  • Planerat leveransdatum i formatet ÅÅ-MM-DD.
    Om en rättning har en längre eller kortare leveranshorisont beror dels på dess prioritet i relation till andra viktiga aktiviteter samt milstolpar i programmet och dels att rättningar ibland kan göras i samband med andra åtgärder som har högre prioritering.

  • Vi kommer att ange datumet 2024-07-30 på de buggar som är så lågt prioriterade att de tas i mån av tid och mot milstolpen för Go Live. Dessa ska betraktas som att de mest troligt inte kommer att lösas på en närstående tidshorisont.

 

Frågor och svar

 

Varför ser jag inte min inrapporterade bugg?

Det kan bero på flera olika saker, dels kan det vara en ledtid mellan att buggen hanteras i CCB (på tisdagar och torsdagar) till dess att berörda områden meddelat när ”Planerad Release” kan ske.

Vid uppstart av denna process kommer ledtiden vara längre, innan vi etablerat våra interna rutiner med att ange datum i stället för att enbart använda oss av inkrement*.

Detta innebär viss städning för att synliggöra relevanta buggar för er, d.v.s. buggar som finns i AT1 och främst är inrapporterade av er externt.

 

Kommer jag bara kunna se det som är inrapporterat av kunder?

Nej. Ambitionen är att vi även kommer försöka hinna med att synliggöra buggar som vi internt hittar i AT1 och dessa kommer då sakna ”inrapporterat av kund” samt ID på defekt. Vi kommer försöka göra detta för att skapa transparens bland kända fel och undvika dubbelrapportering.

 

Vad är det som avgör om en release görs mellan v.1–7, eller i slutet av inkrementet v.8?

Det som avgör är om felet är stoppande men även vår kapacitet inom Biometria och andra konkurrerande aktiviteter mot milstolpar (MS) som är viktiga för oss och er.
Det finns däremot från och med PI26 en möjlighet att leverera rättningar kontinuerligt och där vi tar in kandidater varje vecka (tisdagar) med syfte att snabbare få ut rättningar till AT1​.

 

När kommer buggen att försvinna från ”Kända fel” på biometria.se?

När buggen är stängd så försvinner den från ”Kända fel” om buggen har hanterats via rättningsspår (v.1–7) så har dess slutliga Release Notes ”Nu fungerar det att…” publiceras under Rättningsrelease på sidan ’Aktuella Release Notes’ på Biometria.se

I de fall där buggen rättats i inkrementet och releasen sker i slutet (v.8) så kommer den slutliga Release Notes ”Nu fungerar det att…” publiceras i ordinarie Release Notes-process.​

 

Vad händer om ”Planerad Release” måste förändras?

Vi kommer inom Biometria att göra vårt yttersta för att i dessa fall återkoppla till er med varför den Planerade releasen är förändrad (till exempel en mer komplicerad rättning) samt ändra datumet så att det visas korrekt på biometria.se men eftersom denna hantering är under projektfas och mot Testmiljö så är den just nu väldigt manuell så vi ber er att ha tålamod med att det inte alltid kommer bli korrekt.

Ni är dock alltid välkommen att kontakta oss när ni har funderingar eller upplever brister i processen​.

 

*Inkrement = avser den release som skett med en 8-veckors intervall och benämnts som PI25, PI26 etc.

 

28 Apr 28 Nyheter VIOL 3