VIOL 3: Kundtestmiljön AT1 stängd för tillfällig utbyggnad av prestanda

Kundtestmiljön AT1 stänger den 30/4 kl. 16.00 och öppnas så snart som möjligt den 2/5, dock allra senast 08.00 den 3/5. Läs mer

Starttid 2024-04-30 kl. 16:00 Sluttid 2024-05-03 kl. 08:00

Styrgruppens beslut gällande verifieringsperiod, skarp drift isolerade affärer samt samtliga kunders driftförberedelser i VIOL 3

Besluten gäller samtliga 11 branschrepresenterande kunder

Kundernas verifieringsperiod

Styrgruppen har den 28 november 2023 beslutat att som en del i den tidigare presenterade tidsplanen för kundernas valideringsperiod, med uppstart 4 december som pågår till 2 december 2024, att samtliga flöden behöver vara genomkörda senast 7 oktober 2024.

Detta för att säkerställa att vi i god tid identifierar uppkomna buggar/GAP som behöver ligga i en åtgärdsplan, med utrymme för rättning och omtest både för kundernas acceptansgodkännande och i god tid till Isolerade Affärers tidigare presenterade tidsplan. Det innebär inte att det blir slutdatum för valideringsperioden, utan hela perioden pågår som planerat till 2 december 2024.

Vi förtydligar detta delmål i grundplanen för att presentera en leveranssäker åtgärdsplan av funktionella buggar och GAP i VIOL 3. Biometria har ansvaret för att driva och följa upp valideringsperioden, genom er rapportering och gemensamma statusavstämningar, löpande med de kunder som ska validera VIOL 3-lösningen.

Skarp drift isolerade affärer

Isolerade affärer är en ytterligare kvalitetssäkringsaktivitet för att skapa trygghet i VIOL3 för hela branschen inför Go Live i maj 2025.

Det är viktigt att förstärka att:
• Skarp drift isolerade affärer inte ersätter test eller kundernas verifiering och validering av VIOL 3
• Det är första steget in i en skarp produktionsmiljö av VIOL 3
• Skarp drift isolerade affärer är en mjukstart av VIOL 3 och en möjlighet att träna på Go Live, i ett begränsat och kontrollerat scope. Med syftet att vara väl förberedda när VIOL 3 öppnas upp för samtliga i branschen.

Styrgruppen har fattat ett beslut att i nuläget inte utvidga scopet ytterligare för Skarp drift isolerade affärer. Stanford-filer (VIDA & Sveaskog), Terminal till industri (SCA) samt Egen skog till industri (Sveaskog + tre mottagare) är flödena som ingår i isolerade affärer. Utfallet och lärdomar kommer att utvärderas noggrant så att vi skapar trygghet i VIOL 3 lösningen för hela branschen. Aktörerna i isolerade affärer skall lämna ett acceptansgodkännande på berörda affärsflöden/funktionalitet inför uppstarten i september 2024.

Samtliga kunders driftförberedelser i VIOL 3

För att säkerställa att branschen får tillräckligt med tid för att lägga upp kvalitetssäkrade data i VIOL 3 har VIOL 3 programmet arbetat fram en reviderad plan för aktiviteten samtliga kundernas driftförberedelser i VIOL 3. Den totala ledtiden i den reviderade planen ger branschen totalt 13 månader, att jämföra med 5 månader, till denna aktivitet.

För att möjliggöra detta skall branschföretagen verifiera och acceptera funktionaliteten kopplat till grunduppsättningen i VIOL 3 innan kundernas driftförberedelser mot produktionsmiljön startar planerat 1/6 2024). Biometria kommer att informera mer om hur det här ska gå till senast 1/4 2024.

Grunduppsättningen innefattar beställning av integrationer, användare/behörigheter samt grundläggande masterdata. Beställningsförfarandet mot VIOL 3´s produktionsmiljö planerar att starta i april 2024, tillgång till produktionsmiljö planeras att ges i december 2024. Branschen kan därmed nyttja tiden från december 2024 fram till Go Live att lägga upp affärsdata/ objekt i VIOL 3.

08 Dec 08 Nyheter VIOL 3